Uzayda dolanan kaya ve taş parçaları var ve her gün bunlardan yaklaşık 100 tonu Dünya’ya düşüyor. Peki Dünya’ya düşen bu kaya cisimlerini ayırt edebiliyor musunuz? Acaba gece gökyüzünde aniden parlayan bir asteroit cisim olarak gördüğümüz bir kuyruklu yıldız mı? Kayan bir yıldız mı yoksa bir Asteroit mi? Peki tanımlanamayan bir cisim olabilir mi?

30 Haziran Uluslararası Asteroit günü olarak kutlanıyor. Asteroitler hakkında küresel farkındalık oluşturmak için bugünün Asteroit Günü olarak ilan edilmesi nedeniyle bu yazımızda asteroitler, asteroitlerin oluşturdukları tehditler ve asteroit çarpmasından nasıl korunabileceğimiz üzerine bir yolculuğa çıkacağız.
ASTEROİT NEDİR, ASTEROİTLER NASIL AYIRT EDİLİR?
“Asteroitler nedir ve asteroitler nasıl ayırt edilir?” gökyüzüne dair en çok merak edilen konular arasında gelir. Bildiğimiz en ünlü asteroit milyonlarca yıl önce Dünya’ya çarparak dinozorların neslinin tükenmesine neden oldu. Bilim insanları asteroitleri “Güneş’in etrafında dolanan ve gezegenlere göre çok daha küçük olan kayalık asterroit cisimleri” olarak tanımlarlar. Mars ve Jüpiter arasında yer alan, asteroit kuşağında garip şekilli binlerce asteroit vardır. Asteroit kuşağının ya Jüpiter’in yakın çekim kuvveti nedeniyle oluşan bir gezegenden kalan maddeler olduğu ya da bir çarpışma nedeniyle parçalanan bir gezegenden arta kalan “döküntülerden” meydana geldiği düşünülür.

Boyutları 10 metre ile 1000 kilometre genişliğinde değişebilen asteroitlerden şimdiye kadar keşfedilenlerin en büyüğü Ceres, yaklaşık 960 km genişliğindedir. Asteroitlere olan bilimsel ilginin en büyük nedenlerinden birisi de 4.6 milyar yıl önce Güneş sisteminin oluşum sürecinin nispeten değişmemiş kalıntılarına sahip olma ihtimalidir.
ASTEROİT DÜNYA’YA ÇARPARSA NE OLUR..?
Asteroit Dünya’ya çarparsa ne olur diye endişe etmekte haklılık payı var çünkü asteroitlerin çoğu Dünya’nın atmosferine girdikten sonra daha yere ulaşmadan parçalansalar da, Dünya’ya bir asteroitin çarpma tehlikesi bizim için olağan bir tehdittir. Tıpkı dinozorların neslinin tükenmesine neden olan asteroitte olduğu gibi yörüngelerinden çıkıp, Dünya’ya çarpabilirler. !

Peki kötü senaryo gerçekleşirse yani bir asteroit Dünya’ya çarparsa ne olur? Asteroitin Dünya’ya çarpmasıyla; atmosferde yükselen toz ve duman, ateş güneş ışığının dünyamıza ulaşmasını engeller ve toplam sıcaklığın düşmesine neden olur. Bu olay bir çok canlının ölümüne yol açabilir. Eğer bir apartman büyüklüğündeki bir asteroit Dünya’ya çarparsa bu darbe muhtemelen küçük bir şehri yok edebilir. Eğer 20 katlı bir bina büyüklüğündeki bir asteroit Dünya’ya çarparsa bu darbe küçük bir ülkeyi tamamen yokedebilir.
Asteroitin Yörüngesini Değiştirmek
Dünya’ya doğru yönelmiş bir asteroit bulunduğunda, ne yaparız? Bu asteroitin bir şehri yok etme veya devasa bir tsunami oluşturma olasılığı ilk planda düşünmek istediğimiz bir konu değildir. Kötü senaryolara karşı olası hazır olma teknikleri vardır; ancak bu senaryoların daha fazla geliştirilmesi ve test edilmesi gerekmektedir. Duruma göre; ne kadar zamanımızın olduğuna, büyük ya da küçük boyutlu bir asteroit olma durumları ile karşı karşıya kaldığımıza göre seçeneklerimiz değişkenlik gösterir. Böyle bir durumda uygulanabilecek önlemler; kütle çekimi oluşturucu (bir uzay aracıyla çekim kuvveti yaratarak astreroitin rotasını değiştirmek),orta mesafede çarpışma (asteroite bir veya daha fazla uzay aracını çarptırmak), lazer ışınları (asteroit üzerinde itiş kuvveti oluşturmak için bir parçasını ısıtarak buharlaştırmak) gibi tekniklerin geliştirilmesini içerir. Son çare olarak asteroitin parçalanması için nükleer seçeneklere başvurulabilir.

0 Yorum